Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym autorskim daniem chciałabym Was zachęcić do jedzenia selera naciowego oraz pospolitych warzyw korzeniowych: marchwi i pietruszki. Delikatnie podgotowane, by zachować chrupkość, połączone z jogurtem naturalnym i kilkoma przyprawami tworzą bardzo smaczną i zdrową kompozycję z mini pulpecikami z mięsa indyka i szpinaku. Zestawiłam ten warzywno - mięsny gulasz z brązowym ryżem, ugotowanym tak, jak najbardziej lubię: półtwardo. Powstał fantastyczny zestaw, który na pewno jeszcze nie jeden raz zagości na moim stole.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Składniki
Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek z chili, wrzucić szpinak, podsmażyć, wcisnąć czosnek, posolić i całość przesmażać razem maksymalnie kwadrans. Zdjąć z ognia, wystudzić. W czasie, kiedy smaży się szpinak, obrać marchew i pietruszkę, pokroić na grube plasterki. Seler przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i także pokroić na około centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. W większym rondlu podgrzać łyżkę oliwy z pestek winogron, wrzucić najpierw marchew i pietruszkę, chwilę przesmażać, potem dodać cebulę i seler naciowy i smażyć około 5 minut. Zalać wodą, wrzucić domową kostkę rosołową lub 1 łyżeczkę Vegety i dusić pod przykryciem maksymalnie kwadrans.
Po tym czasie zdjąć na chwilę z ognia, dodać zahartowany odrobiną wywaru z warzyw jogurt połączony z kurkumą i 1 łyżką mąki, wymieszać delikatnie, zagotować, doprawić do smaku. Odstawić. Kiedy jarzyny się gotują mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dosolić, doprawić pieprzem, dodać szpinak i całość dokładnie wymieszać dłonią. Formować małe kulki dłońmi moczonymi w wodzie (wyszło mi 20 sztuk) i obtaczać je w 3 łyżkach mąki - najlepiej w małej miseczce. Smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor na dużej patelni w 2 łyżkach oleju z pestek winogron.
Gotowe gorące klopsiki przełożyć do rondla z sosem warzywnym, delikatnie przemieszać całość i dusić jeszcze około 5 minut. Gulasz podawać posypany posiekanym szczypiorkiem z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem (najlepiej wstawić go, gdy zaczynamy smażyć mięso, bo potrzebuje 23 - 25 minut, by się ugotować). Dla wzmocnienia smaku można dodać na talerzu posiekane chili i listki rozmarynu, jeśli jednak nie zdecydujecie się na to, danie będzie aromatyczne samo w sobie. Smacznego.