Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was propozycję na pierogi na słodko. Ale są to takie małe pierogi, w jednym zamknięta jest jedna czereśnia. Czyli są to takie mini pierożki na jeden kęs. Do n ich słodka śmietanka i mamy super letni obiad. Bo czy zawsze musi być mięcho ? A właśnie, że nie.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć. Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką. Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki. Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły. Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną. Można udekorować czereśniami i listkami mięty.