Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was propozycję na pierogi na słodko. Ale są to takie małe pierogi, w jednym zamknięta jest jedna czereśnia. Czyli są to takie mini pierożki na jeden kęs. Do n ich słodka śmietanka i mamy super letni obiad. Bo czy zawsze musi być mięcho ? A właśnie, że nie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć. Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką. Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki. Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły. Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną. Można udekorować czereśniami i listkami mięty.