Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1055
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 238
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1169
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 222
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1055
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 238
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1169
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 222
Składniki
Połowę mąki wsypujemy do miski,kruszymy drozdże,cukier,oliwę. Wlewamy ciepłą wodę i mieszamy ( najpierw dłońmi) Dosypujemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na ok 30 min. do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę i wyrabiamy,do póki samo nie będzie odchodziło od dłoni. Wałkujemy na ok.1.5 cm grubości i wykrawamy kółka. (Ja użyłam szklanki).Krążki układamy na pergaminie i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki mieszamy razem(czosnek wyciskamy) Doprawiamy- oczywiście jeśli lubimy na baaardzo ostro,podwajamy ilość czosnku ;)
Krążki lekko wygniatamy,zostawiając grubsze brzegi. Smarujemy każdy sosem,i układamy kolejno składniki. Nagrzewamy piec do 200C i pieczemy ok 20 min. Ja piekłam na termoobiegu. Życzę smacznego Z podanych składników wychodzi ok 15 szt.