Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie warzyw i kurczaka czyli to co wszyscy lubią w troche innej wersji:)
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 92
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 211
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 203
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 92
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 211
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 203
Składniki
Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Oprószamy przyprawą do kurczaka i pieprzem (nie polecam solić, przyprawa do kurczaka jest wystarczająco słona). Można dodać czosnek. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie płuczemy wszystkie warzywa. Kurczaka smażymy na oliwie z dodatkiem masła na sporej patelni, najlepiej teflonowej lub w woku. Kiedy kurczak zezłoci się, dorzucamy do niego pokrojoną w paski lub kostkę paprykę oraz pokrojoną w plasterki łodygę selera. Razem smażymy na małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki i cebulę. Smażymy wszystko ok. 4 minuty, poczym dodajemy pół szklanki przegotowanej wody. Dusimy wszystko tak długo by zmiękło, lecz nie za długo by warzywa zachowały jędrność. Na sam koniec (ok. 2 minuty przed końcem duszenia) dodajemy pomidorki przekrojone na pół i porwaną na małe kawałki sałatę lodową. Doprawiamy sproszkowaną czerwona papryką, oregano solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Powstały sos jest pyszny, więc by nie został na talerzu warto spożyć danie np. z bagietką, dzieki której uda nam się "sprzątnąć" go z talerza w całości :)