Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 2045
Dodano: 03.03.2010
Odsłon: 21742
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Oprószamy przyprawą do kurczaka i pieprzem (nie polecam solić, przyprawa do kurczaka jest wystarczająco słona). Można dodać czosnek. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie płuczemy wszystkie warzywa. Kurczaka smażymy na oliwie z dodatkiem masła na sporej patelni, najlepiej teflonowej lub w woku. Kiedy kurczak zezłoci się, dorzucamy do niego pokrojoną w paski lub kostkę paprykę oraz pokrojoną w plasterki łodygę selera. Razem smażymy na małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki i cebulę. Smażymy wszystko ok. 4 minuty, poczym dodajemy pół szklanki przegotowanej wody. Dusimy wszystko tak długo by zmiękło, lecz nie za długo by warzywa zachowały jędrność. Na sam koniec (ok. 2 minuty przed końcem duszenia) dodajemy pomidorki przekrojone na pół i porwaną na małe kawałki sałatę lodową. Doprawiamy sproszkowaną czerwona papryką, oregano solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Powstały sos jest pyszny, więc by nie został na talerzu warto spożyć danie np. z bagietką, dzieki której uda nam się "sprzątnąć" go z talerza w całości :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

purchawencjos 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Cukinia nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Ja dodaję ją tuz pzred dolaniem wody :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ajisza 22 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
W którym momencie dodać cukinię? zabrakło jej w opisie przygotowania:)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

jazby1 22 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Jezeli to tak smakuje jak wyglada to juz mi slinka cieknie.Pozdrawiam
jazby1
1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 04 marca 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis no i fajna nazwa -misa rozmaitości -podoba mi się1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 03 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smacznie i ładnie podane;)1 Kto głosował? | Odpowiedz