Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie warzyw i kurczaka czyli to co wszyscy lubią w troche innej wersji:)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18491
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18491
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Oprószamy przyprawą do kurczaka i pieprzem (nie polecam solić, przyprawa do kurczaka jest wystarczająco słona). Można dodać czosnek. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie płuczemy wszystkie warzywa. Kurczaka smażymy na oliwie z dodatkiem masła na sporej patelni, najlepiej teflonowej lub w woku. Kiedy kurczak zezłoci się, dorzucamy do niego pokrojoną w paski lub kostkę paprykę oraz pokrojoną w plasterki łodygę selera. Razem smażymy na małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki i cebulę. Smażymy wszystko ok. 4 minuty, poczym dodajemy pół szklanki przegotowanej wody. Dusimy wszystko tak długo by zmiękło, lecz nie za długo by warzywa zachowały jędrność. Na sam koniec (ok. 2 minuty przed końcem duszenia) dodajemy pomidorki przekrojone na pół i porwaną na małe kawałki sałatę lodową. Doprawiamy sproszkowaną czerwona papryką, oregano solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Powstały sos jest pyszny, więc by nie został na talerzu warto spożyć danie np. z bagietką, dzieki której uda nam się "sprzątnąć" go z talerza w całości :)