Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda fasolka jest idealna do tego prostego dania, które ad dawno za mną chodziło. Przepis stary i zapewne lubiany. Najsmaczniejsza fasolkę z puszki jadłam jeszcze w latach 80-tych i prawie udało mi się zbliżyć do oryginału.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 93
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 140
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4201
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8670
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 93
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 140
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4201
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8670
Składniki
Teraz jest idealna pora aby zebrać jeszcze zielonkawe ziarna fasoli, widziałam też nie suszoną świeżą fasolkę w sklepie warzywnym i na targu. Oczywiście można wykorzystać zwykłą fasolę i ją namoczyć, ale z młodą jest najsmaczniej. Ugotowałam ją 30 minut w osolonej wodzie, czas może być dłuższy.
Na oliwie podsmaża się posiekaną cebulę, potem dodaje czosnek i przyprawy do przesmażenia, na razie oprócz cukru, soli i octu. Jeszcze obrane i posiekane pomidory, użyłam też domowej pasaty. Pomidory przesmażyłam, doprawiłam już solą, cukrem i octem. Całość przesmaża się około kwadransa. Potem można dodać fasolkę, pogotować i potem zostawić do przegryzienia smaków. W wersji męskiej podałam z sadzonymi jajami, grzanki były już dla każdego.
Smacznego :)