Składniki
- poszatkowana główka młodej kapusty, 1
- młoda marchew, seler starkowane
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liśc laurowy, sól
- nóżki wieprzowe lub kolanka, 2
- młoda cebulka poszatkowana, 1
- masło i mąka pszenna, po 2 łyżki
- czerstwy chleb rozdrobniony, 2 kromki
- koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
- grzybki suszone, 2
- śliwki świeże bez pestek, 3
- kiełbasa zwyczajna pokrojona w półplastry, 2-3 pętka
- kminek, imbir, curry, papryka słodka, do smaku
- sos PIRI-PIRI, maggi, tarta gałka muszkatałowa
- młody koperek
1
Z nóżek, warzyw, pieprzu, soli, ziela i liścia laurowego ugotowac wywar. Wyjąc mięso.
2
Dodac do wywaru poszatkowaną kapustę. Masło rozpuścic, podsmażyc cebulkę, zaprawic mąką, dodac do kapusty wraz z resztą składników i dusic do miękkości. Im dłużej, tym lepiej.
3
Podawac z młodymi ziemniaczkami, kopytkami, czeskimi knedliczkami lub pieczywem. Smacznego.