Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Esencjonalny bigos z młodej kapusty
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 178
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 89
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 178
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 89
Składniki
W pierwszym kroku szatkujemy młodą kapustę i zaczynamy ją gotować. Następnie kroimy marchewkę, paprykę, cebulę, do smaku dwa pokrojone ząbki czosnku - dodajemy do wywaru. Drobno siekamy kilka liści maggi, szczypior, kawałek pora. Dodajemy kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, pokrojone pieczarki i kiełbasę. Doprawiamy sosem sojowym, solą, przyprawą do kapusty (mnie akurat smakuje Prymat), dorzucamy do smaku 2-3 pomidorki koktajlowe. Ja jeszcze jak w wielu moich zupach dolałem odrobinę soku z kiszonego ogórka żeby było bardziej wyraziste. Ogólnie wychodzi witaminowa bomba. Ilość wody w zależności od tego czy chcemy mieć bardziej pożywną zupkę z kapustą, czy też coś na kształt tradycyjnego bigosu. Polecam, smacznego :) // Ps. Doprawianie sosami sojowymi nie jest wskazane dla osób z chorobami tarczycy. ///