Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Esencjonalny bigos z młodej kapusty
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
W pierwszym kroku szatkujemy młodą kapustę i zaczynamy ją gotować. Następnie kroimy marchewkę, paprykę, cebulę, do smaku dwa pokrojone ząbki czosnku - dodajemy do wywaru. Drobno siekamy kilka liści maggi, szczypior, kawałek pora. Dodajemy kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, pokrojone pieczarki i kiełbasę. Doprawiamy sosem sojowym, solą, przyprawą do kapusty (mnie akurat smakuje Prymat), dorzucamy do smaku 2-3 pomidorki koktajlowe. Ja jeszcze jak w wielu moich zupach dolałem odrobinę soku z kiszonego ogórka żeby było bardziej wyraziste. Ogólnie wychodzi witaminowa bomba. Ilość wody w zależności od tego czy chcemy mieć bardziej pożywną zupkę z kapustą, czy też coś na kształt tradycyjnego bigosu. Polecam, smacznego :) // Ps. Doprawianie sosami sojowymi nie jest wskazane dla osób z chorobami tarczycy. ///