Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-05-2021
Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru oraz śmietanki. Uwielbiam młodą kapustę z brązowymi pieczarkami i drobiową kiełbasą, ale można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z dodatku mięsa. W obu wersjach jest równie pyszna :)
Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.
Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych lat, zarówno tą w wersji wegetariań...
Odsłon: 3695
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 504
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 2083
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 215
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 38
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 98
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 504
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 2083
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 215
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 38
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 98
Składniki
Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Dania główne
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem
Zapiekanka tostowa
Banalna i bardzo szybka! Super smakuje z ketchupem.
Odsłon: 35
Potrawka z kiełbaski
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 61