Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

Przepis dnia 2021-05-18
Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1022 Ocena: 28525

Dodano:

Odsłon: 5335

Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru oraz śmietanki. Uwielbiam młodą kapustę z brązowymi pieczarkami i drobiową kiełbasą, ale można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z dodatku mięsa. W obu wersjach jest równie pyszna :)

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g drobiowej kiełbasy
  • 5 brązowych pieczarek
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 cebula biała
  • 5 łyżek śmietanki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 2 łyżeczki erytrytolu (lub cukru)
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

Przygotowanie

  1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.

  2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.

  3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

  4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń