Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna kojarzy się z pewnymi potrawami, które coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Z pewnością takim właśnie daniem jest młoda kapusta z koperkiem i boczkiem, delikatna, lekko chrupiąca, ale mimo to rozpływająca się w ustach. Nie potrzebuje żadnych skomplikowanych dodatków, ot trochę mięska i parę szczypt przypraw! Nie można oczywiście zapomnieć o dużej ilości koperku, który doskonale komponuje się z młodą kapustą. Danie jest lekkie, idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale nawet jako samodzielny lunch. Dużą zaletą jest też szybkość przygotowania – wystarczy zaledwie kilka minut na patelni, by świeże liście zmiękły.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9983
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2601
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1739
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 656
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3853
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9983
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2601
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1739
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 656
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3853
Składniki
Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą głęboką patelnię i podsmaż go do zrumienienia, przez ok. 5-7 minut. Przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odłóż, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na patelni po smażeniu boczku, na średnim ogniu. Powinna się ładnie zeszklić. Do cebuli dodaj kapustę i cukier. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 5 minut.
Przełóż boczek z powrotem na patelnię i wszystko dobrze wymieszaj. Kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. Koperek poszatkuj i dodaj go do gotowego dania. Młodą kapustę z koperkiem i boczkiem podawaj na gorąco. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez maksymalnie 3 dni.