Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 798
Dodano: 28.02.2010
Odsłon: 22770
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją obiętość.
Do mąki dodać 1łyżkę soli, jajko i wymieszać, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać szklankę oleju i jeszcze raz dokładnie wyrobić, aż cały olej zostanie wchłonięty przez ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrożnięcia (ja ustawiam pod przykryciem z ściereczki na garnku z mocno ciepłą wodą), aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blachę (taką dużą, jakie są nieraz w komplecie z kuchenkami), mocno, a nawet soczyście wysmarowaną olejem.
Z koncentratu pomidorowego, 0,5 łyżki soli, pieprzu, wody, ziół prowansalskich, wyciśniętych ząbków czosnku, papryki, robimy sos mieszając te wszystkie składniki.
Ciasto smarujemy sosem dość grubo a na wierzch układamy to co nam kubki smakowe podyktują. I pieczemy ok 30 min w 180 st. SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (18)

milla_poz 15 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis długo czekał w "ulubionych" na swoją kolej i dziś właśnie go wykorzystałam. Świetna pizza wychodzi z tego ciasta, taka inna i fajnie, że grubszy, miękki spód. Dzięki za przepis, pozdrawiam :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Agacik 17 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Pizza rewelacja! Zrobiłam wczoraj i zniknęła błyskawicznie. Do ciasta dałam jednak znacznie mniej oleju, ok. 4 łyżek. Dzieki za super przepis :] pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

shira211 18 października 2010Zgłoś do usunięcia
Pizza to jest coś co uwielbiam, a ta wygląda znakomicie:))3 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 16 września 2010Zgłoś do usunięcia
Najważniejsze są zioła prowansalskie. Moje ulubione3 Kto głosował? | Odpowiedz

annas 30 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Długo nie pisałam bo pizza wyszła znakomicie ale niestety zrobił ją mój mąż. Piszę niestety bo miałam przełamać "ciastowe" lody. Może następnym razem :) Przepis rewelacja jak dla mnie-smakosza max. punktów. Pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz

annas 22 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Dodam jeszcze, że na zdjęciu wygląda fantastycznie. TEŻ TAKĄ CHCĘ !!!3 Kto głosował? | Odpowiedz

annas 22 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Dziś mój wielki dzień!!! Właśnie będę robić pizze w/g Twojego przepisu. Pieczenie ciast(tych na pizze też) to moja najsłabsza strona w kuchni. Mam nadzieję, że się uda. Napiszę o efektach niedługo. Pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

stokrosz 25 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Właśnie czegoś takiego szukałam, dziękuję - do ulubionych i 5 - ka ode mnie :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 03 maja 2010Zgłoś do usunięcia
nie jestem mistrzem w robieniu pizzy, ale wierzę iż korzystając z Twego przepisu zostanę nim :-) dam znaka jak mi poszło :-)3 Kto głosował? | Odpowiedz

nelakornelia 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
dużej :)3 Kto głosował? | Odpowiedz