Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiadek wymyśliłam se pyzy podłużne nie tradycyjne z surowych ziemniaków lecz takie które szybciej się robi i według mnie o wiele smaczniejsze, z wierzchu mega mięciutkie a w środku soczyste mięsko. Jeśli ktoś lubi pyzy a nie lubi długiej przy nich pracy to polecam ten przepis.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5220
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2291
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5220
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2291
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w bardziej osolonej wodzie niż gotujemy do obiadu, jak już ugotowane odlać wodę, osuszyć i pozostawić do ostygnięcia.
W czasie gdy ziemniaki stygną przygotować farsz z mięsa mielonego, dodać przyprawy oraz cebulkę zeszkloną na oleju i dobrze wymieszać łyżką do połączenia się przypraw z mięsem.
Jak już farsz mamy przygotowany a ziemniaki ostygły wtedy przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa sitkiem o drobnych oczkach.
Jak już ziemniaki przeciśnięte czy zmielone dodać obie mąki oraz jajka ( mąkę dodawać według ziemniaków ponieważ każda odmiana jest inna, ja dodałam tyle ile moje ziemniaki potrzebowały aby ciasto było gładkie i elastyczne ). Dobrze ręką wymieszać do połączenia się mąk z ziemniakami i jajkami.
Tak przygotowane ciasto brać odrywając większy kawałek rozpłaszczyć go na dłoni, nałożyć farsz z mięsa i zaklejać formując podłużną pyzę.
Na stolnicy wysypać mąkę i układać przygotowane pyzy, w międzyczasie wstawić wodę i ją posolić, poczekać aż się zagotuje. Mi z tego przepisu wyszło 12 sztuk dużych pyz.
Gdy woda się zagotuje wkładać pyzy i po chwili od dna lekko je ruszyć aby się nie przykleiły, jak już się zagotują i wypłyną na wierzch gotować na średnim ogniu 15 minut aby mięso w środku nie było surowe, (proszę się nie martwić pyzy się nie rozpadają).
Ugotowane pyzy wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania się pyz.
Pyzy podałam ze skwarkami usmażonymi z boczku. Pyzy są bardzo mięciutkie a mięso w środku fajne soczyste. Polecam serdecznie dla wszystkich co uwielbiają takie jedzonko.