Do góry

Dania główne Przepis na:

mokhrakula…

mokhrakula…

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 20813

Dodano:

Odsłon: 61312

mokhrakula pyszne danie z Gruzji; robiłam je już kilka razy. Polecam bo nie dość że szybkie to smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smażyłam na patelni 18cm i robiłam z połowy porcji

Składniki

  • ciasto 3 jajka
  • 200g maki
  • 150ml wody
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1 plaska łyżeczka cukru
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • nadzienie 1 pomidor
  • 50g zielonej cebulki
  • 150g sera mozzarella
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 5 łyżek oleju
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
mokhrakula…

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę.

  2. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy.

  3. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niva 03 stycznia 2016 Pyszne, dodałam jeszcze nieco papryki ostrej i czosnku niedźwiedziego, z sosem czosnkowym boskie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

liducha33 04 grudnia 2015 Wygląda i brzmi smacznie aczkolwiek mojej rodzinie nie smakowało:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DYWANY 21 sierpnia 2015 Robiłam dzisiaj. Polecam całej rodzince smakowało. :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta-gorecka 31 lipca 2015 Przepis powędrował do folderu z przepisami. Musi być smaczne, w niedzielę wypróbuję.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marusia26 31 lipca 2015 Super - bo szybkie i smaczne - poza tym można modyfikować. Tylko pytanie - jakia powinna być konsystencja tego co wylewamy na patelnię ?? Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń