Do góry

Dania główne Przepis na:

Morszczuk pieczony z pomidorami i białą fasolą

Morszczuk pieczony z pomidorami i białą fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1787

Dodano:

Odsłon: 1333

Morszczuk z piekarnika, czyli zdrowo i szybko. Tak więc dziś polecam, przepis na proste i bardzo smaczne danie z morszczukiem w roli głównej. Więcej na blogu.

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 gramów pomidorów koktajlowych
  • 400 gramów filetu z morszczuka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sok z cytryny
  • Kilka listków natki pietruszki
  • Olej, sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Morszczuk pieczony z pomidorami i białą fasolą

Przygotowanie

  1. • Do naczynia żaroodpornego wkładamy: pokrojoną cebulę, pokrojone na pół pomidory koktajlowe, puszkę krojonych pomidorów oraz przeciśnięty przez prasę czosnek
    • Następnie dodajemy: dwie łyżki oleju, kilka listków natki pietruszki, łyżeczkę suszonego tymianku, sól oraz pieprz
    • Całość mieszamy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut
    • Po upieczeniu do całości dodajemy opłukaną oraz osuszoną fasolę z puszki

  2. • Filety z morszczuka: opłukujemy, osuszamy, skrapiamy olejem, sokiem z cytryny a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego tymianku
    • Rybę kładziemy na pomidorach z fasolą a na niej łyżkę podpieczonych pomidorów
    • Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C
    • Jeśli pomidory lub ryba puści za dużo wody w trakcie pieczenia to możemy ją odlać
    • Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i podajemy z bagietką lub innym pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 stycznia 2019 Przepyszna propozycja, jako 'ryboholik' powiem, że w takim zestawie rybka czuje się, jak w wodzie :) Super, mnimi :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń