Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski klasyk czyli małże gotowane w białym winie, z szalotką, czosnkiem i natką pietruszki. Śmiesznie proste w przygotowaniu. Wspaniale nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację. Do tego lampka białego wina i chrupiąca bagietka....
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 164
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 25
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 133
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 164
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 25
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 133
Składniki
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Wyrzucić wszystkie złamane lub otwarte, które nie zamykają się po stuknięciu.
Szalotki obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotki i smażyć kilka minut do zeszklenia.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i tymianek. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez około 6-8 minut.
Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić małże. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 4-5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Odrzucić te małże, które się nie otworzyły.
Na koniec wlać śmietanę (jeżeli używamy), wrzucić natkę pietruszki, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.