Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski klasyk czyli małże gotowane w białym winie, z szalotką, czosnkiem i natką pietruszki. Śmiesznie proste w przygotowaniu. Wspaniale nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację. Do tego lampka białego wina i chrupiąca bagietka....
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 362
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9677
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6081
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 362
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9677
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6081
Składniki
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Wyrzucić wszystkie złamane lub otwarte, które nie zamykają się po stuknięciu.
Szalotki obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotki i smażyć kilka minut do zeszklenia.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i tymianek. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez około 6-8 minut.
Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić małże. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 4-5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Odrzucić te małże, które się nie otworzyły.
Na koniec wlać śmietanę (jeżeli używamy), wrzucić natkę pietruszki, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.