Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski klasyk czyli małże gotowane w białym winie, z szalotką, czosnkiem i natką pietruszki. Śmiesznie proste w przygotowaniu. Wspaniale nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację. Do tego lampka białego wina i chrupiąca bagietka....
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38606
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 400
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38606
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 400
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Składniki
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Wyrzucić wszystkie złamane lub otwarte, które nie zamykają się po stuknięciu.
Szalotki obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotki i smażyć kilka minut do zeszklenia.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i tymianek. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez około 6-8 minut.
Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić małże. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 4-5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Odrzucić te małże, które się nie otworzyły.
Na koniec wlać śmietanę (jeżeli używamy), wrzucić natkę pietruszki, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.