Do góry

Dania główne Przepis na:

Moussaka.

Moussaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 823

Dodano:

Odsłon: 663

Gdy za oknem szaro, buro i mokro, to dusza rwie się do słońca. Nie byłam w Grecji, ale nasłuchałam się i naoglądałam wiele, bardzo wiele. A nawet w greckiej restauracji w Olsztynie kilkakrotnie byłam. Jedzonko tam podawane bardzo trafia w mój smak. Więc dzisiaj przygotowałam słoneczną i pachnącą potrawę z Grecji...moussakę. Jest z tą potrawą trochę zabawy, ale efekt powala.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 bakłażan 1 cukinia 4 ziemniaki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie przecieru, ja dodałam swój sos cukiniowo-pomidorowy.
  • 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
  • oregano, szczypta cynamonu, 3 goździki, sól, 1 łyżka "warzywka"
  • 1/2 kostki masła 4 czubate łyżki mąki
  • 0,5 l zimnego mleka 3 jajka
  • szczypta soli, pieprzu mielonego i gałki muszkatołowej,
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Moussaka.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki, posolić lekko i odstawić aby puściły sok. Dotyczy to cukinii i bakłażana.

  2. Na patelni skropionej i wysmarowanej oliwą ( w niewielkiej ilości) podsmażamy kolejno ziemniaki, cukinię i bakłażana, które to odsączamy na ręczniku papierowym.

  3. Warzywa przekładamy do miseczek , niech czekają na swoją kolej.
    A tymczasem bierzemy się za mięso.
    Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek.
    Dodajemy mięso , sól, pieprz i w sitku liść laurowy, ziele angielskie, goździki i pieprz w ziarenkach.
    Podsmażamy kilka minut i dodajemy pomidory i przecier. Gdyby było za gęste dolewamy troszkę wody. Dodajemy cynamon. oregano i lubczyk. Tylko te zioła, bo one nadają smak i zapach Grecji.
    I dusimy do momentu gdy odparuje lekko woda.

  4. Gdy mięso się dusi, przygotowujemy beszamel.
    Na patelni rozgrzewamy masło. Nie przypalamy.
    Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
    A potem stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki.
    Gdy już nam wytworzy się sos, dodajemy roztrzepane 3 jajka i ciągle mieszamy.
    Dodajemy starty ser i zamieszamy. Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy beszamel.

  5. A teraz układamy moussakę.
    Blaszkę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą
    Wykładamy ziemniaki. Na nie wykładamy 1/2 przygotowanego mięsa.
    Na mięso wykładamy bakłażany, na nie wykładamy pozostałe mięso.
    Na mięso wykładamy cukinię. A na nią beszamel.

  6. Koniec zabawy!!! Moussakę wstawiamy do piekarnika na 150 stopni i pieczemy około 40 minut na złotobrązowy kolor.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń