Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To grecka zapiekanka, w której bakłażany przeplatają się z warstwą mięsno-pomidorową a wierzch przykrywa czapa z sosu beszamelowego i sera. W sam raz na letni obiad:) W greckich restauracjach czasami podaje się ją w mniejszych jednoosobowych kokilkach do zapiekania a dno wykłada się plastrami ugotowanych ziemniaków - tak też smakuje wspaniale.
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Składniki
sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl mleka 2 łyżki startego sera żółtego - najlepiej parmezanu 1 jajko kilka łyżek startego sera na wierzch zapiekanki
Bakłażan pokroić na plastry o gr ok 5 mm.Posolić i odstawić na 20 minut aby pozbyły się goryczki. Opłukać z soli i osuszyć na ręczniku papierowym. Na niewielkiej ilości oliwy obsmażyć z obu stron plastry bakłażana, po czym ułożyć je na ręczniku papierowym do osączenia.Cebulę i czosnek pokroić drobno i zrumienić na oliwie. Dodać mięso i razem smażyć 15 minut , mieszając. Wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, czosnek, przyprawy i dusić dalsze 10 minut.Zrobić sos:Rozpuścić masło, wsypać mąkę i wymieszać aby nie było grudek. Dolewać mleko ciągle mieszając na małym gazie, do zgęstnienia. Odstawić i połączyć ze startym serem, na końcu wbić jajko i szybko rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem.W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym*** układać naprzemiennie plastry bakłażana i mięso z pomidorami.Polać z wierzchu beszamelem , posypać bułką tarta i ewentualnie startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 50 minut do zapieczenia. Wierzch powinien się ładnie zrumienić. Smacznego!
Naczynie powinno być odpowiednio duże, bowiem w trakcie pieczenia potrawa lekko się unosi i może wypłynąć z niej trochę sosu...nie wpływa to na smak... ale wpływa na wygląd piekarnika :)