Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szykując dla Was przepis na ośmiornicę (wrzucę na dniach) "po drodze" trafiłam na fantastyczne małże w powalającej cenie (była promka i 1kg kosztował... 9,99zł!). Nasza rodzinka to maniacy sushi, ryb, owoców morza, więc nie mogłam przejść obojętnie I tak zrobiliśmy sobie prawdziwą ucztę z muli po marynarsku czyli słynne moules a la mariniere (jeśli dodacie jeszcze pomidory to będą mule po prowansalsku). Danie jest dziecinnie proste i szybkie, a ile radości i smaku ️
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1237
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1237
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Małże (jeśli wymagają) oskrobać, wyczyścić, opłukać. Mrożone zwykle są gotowe ale należy je rozmrozić. Jeśli używacie świeżych i widzicie otwartą muszlę, można nią postukać o blat - jeśli się zamknie, możecie jej użyć, jeśli nie trzeba ją wyrzucić.
W głębokim garnku rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną bardzo drobno szalotkę I czosnek, połowę natki i chili, jeśli używacie. Doprawić pieprzem (soli lepiej nie używać, bo małże są słonawe same z siebie, ale oczywiście kwestia gustu). Gdy się zeszklą, dodać wino, odparować przez minutę. Wrzucić małże I gotować pod przykryciem kilka minut, potrząsając co jakiś czas. Wszystkie powinny się otworzyć (te nieotwarte po kilku minutach wyrzucić). Podawać na gorąco, posypane resztą pietruszki, najlepiej ze świeżą bagietką.