Do góry

Dania główne Przepis na:

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16764

Dodano:

Odsłon: 1550

Przepis Magdy Gessler.

Składniki

  • 1 kg świeżych muli
  • natka pietruszki
  • bagietka
  • Sos cydrowy: - szklanka cydru wytrawnego
  • szklanka słodkiej śmietany
  • por
  • pieczone jabłko
  • Beszamel: 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • ser Camembert
  • sól
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem.
    Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
    Oba sosy połączyłem ze sobą tzn. do gęstego sosu dodałem rzadki.
    Do przygotowanego sosu wrzuciłem wyczyszczone mule i gotowałem pod przykryciem przez około
    5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
    Na półmisek wyłożyłem mule, polałem obficie sosem i posypałem pokrojoną natką pietruszki.
    Podałem ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń