Do góry

Dania główne Przepis na:

Mule z warzywami

Mule z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2233 Ocena: 49293

Dodano:

Odsłon: 82

Coraz częściej Polacy sięgają po owoce morza, głównie krewetki. Oczywiście, że są pyszne, jednak istnieją niezliczone rodzaje przysmaków np. nasze ukochane przegrzebki czy też mule. Te ostatnie są niezwykle aromatyczne, a dodatki do nich mogą być różne. Tym razem proponujemy wersję z warzywami. To dopiero uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 1 kg świeżych muli
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 250 g pieczarek
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 250 g różyczek kalafiora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mule z warzywami

Przygotowanie

  1. Cebule siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle. Po kolei dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy, pokrojone pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.

    Wlewamy wino, sok pomidorowy, zagotowujemy.

    Wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę. Przykrywamy naczynie, chwilę dusimy.

    Dodajemy mule, wraz z wodą, która doda smaku naszej potrawie.

    Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, kiedy muszle się otworzą. Te które nie, usuwamy.

    Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń