Dania główne Przepis na:
mumia ze szpinakiem i fetą

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3299
Dodano: 05.10.2016
Odsłon: 2324
Składniki
- piersi kurczaka
- płat ciasta francuskiego
- szpinak
- feta
- sól, pieprz, czosnek
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.
-
Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-)
Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!
Komentarze do przepisu (3)

Docherro 05 października 2016Zgłoś do usunięcia
Super pomysł,kradnę przepis:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

iwona_mm 05 października 2016Zgłoś do usunięcia
Ale fajny przepis muszę go wypróbować.Cieplutko pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz