Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj nie będzie fit ;-) Zawinięta pierś kurczaka w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to miła odmiana na obiad nie tylko od święta. Możemy wykorzystać różne farsze - feta i szpinak, pieczarki i żółty ser, boczek, suszone pomidory. Propozycji i smaków jest mnóstwo - każdy powinien wybrać farsz jaki lubi najbardziej. Polecam!
Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.
Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-)
Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!
Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
Odsłon: 7143
Szybka, zdrowa i prosta przekąska.Sprawdza się również jako obiad.
Odsłon: 440
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 189
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 56
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 125
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 189
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 56
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 125
Składniki
Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.
Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-) Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni. Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 28
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 423