Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mus fasolowy z tuńczykiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Fasolę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, aż przestanie się pienić, i dokładnie osącz. Następnie przełóż ją do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Dodaj do fasoli.
Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. 1/3 odłóż do dekoracji, a resztę wrzuć do fasoli z czosnkiem. Dolej 4 łyżki oliwy. Całość zmiksuj albo przetrzyj przez gęste sitko.
Mus przypraw do smaku sokiem cytrynowym oraz solą i pieprzem. Pomidory umyj, wytrzyj, potnij w plasterki.
Na niewielkich porcelanowych łyżkach (ew. w małych foremkach) ułóż po plasterku pomidora i po porcji fasolowego musu, a na wierzchu odrobinę odłożonego tuńczyka. Skrop resztą oliwy.
Przekąskę przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem i posyp odrobiną grubo mielonego pieprzu. Serwuj np. z kromką pumpernikla albo z razowym pieczywem.Źródło: Naj