Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Bakłażany pokroiłem w plastry ,oprószyłem solą i odstawiłem na 30 min by puścił goryczkę. Opłukałem i osuszyłem papierowym ręcznikiem. 3 łyżki oliwy zostawiłem ,na reszcie usmażyłem bakłażany na złoty kolor. 3 pomidory sparzyłem ,obrałem ze skórki ,pokroiłem na kawałki i usunąłem nasiona. Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę . Czosnek posiekałem i zeszkliłem na pozostałej oliwie. Dodałem mięso ,rozdrabniałem widelcem by nie powstawały grudki. Dodałem pomidory ,koncentrat i posoliłem. Dusiłem na małym ogniu pod przykryciem 20 min. 5min przed końcem dodałem zioła i oprószyłem pieprzem. W rondelku rozpuściłem masło ,dodałem mąkę i smażyłem ok. minuty. Stopniowo wlewałem mleko i mieszałem aż sos zgęstnieje. Dodałem połowę startego sera i doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiłem ,żeby przestygnięcia. Żółtka wymieszałem z odrobiną sosu i przelałem je do rondelka ,cały czas mieszając. Po dokładnym wymieszaniu odstawić. Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem i układałem warstwy bakłażana ,mięsa ,znowu bakłażany ,mięso ,bakłażany ,a na końcu pokrojone w plasterki pomidory bez skórki i resztę startego sera. Polałem wszystko sosem i piekłem 40 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.