Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pomidorowa i o wiele lżejsza.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1006
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1006
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Składniki
Trochę zabawy z tą zapiekanką ale smak jest potem wprost proporcjonalny do włożonego nakładu. Kupiłam warzywa , pomyłam je. Ziemniaki ugotowałam, obrałam i pokroiłam w grube plastry.
Bakłażany pocięłam wzdłuż na plastry , posoliłam je a po 15 minutach usunęłam z nich powstały sok. Usmażyłam je na oliwie.
Cukinię tylko pokroiłam i usmażyłam.
Na patelni zeszkliłam sporą cebulę i pokrojone w plasterki chili- 2 szt. Potem dodałam posiekany czosnek 3 ząbki. Miałam już wcześniej usmażone mięso mielone, więc dodałam je później. ale jeśli robimy od podstaw to powinno je się dodać teraz a potem pomidory. Ja dodałam obrane i pokrojone pomidory. Podsmażałam je aż wyjdzie gęsty smaczny sos. Pod koniec dodałam doprawione już mięso mielone.
Mięso robiłam do dwóch różnych dań, wiec je rozdzieliłam. Smażyłam je z laską cynamonu, a pod koniec dodałam kumin. Mięso dodałam do podsmażonych pomidorów, doprawiłam całość solą, a po wyłączeniu ognia dodałam kolendrę.
Ułożyłam w naczyniu do zapiekania warstwę bakłażanów, ziemniaków i polałam sosem, na to położyłam plaster sera.
Potem ułozyłam plastry ziemniaków i cukinii i znowu sos.
Na koniec dałam podsmażoną paprykę i ser żółty. A na ser ząbki czosnku i pomidory.
Całość zapiekałam godzinę w 180 stopniach pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę aby ser i pomidory ładnie się przypiekły.
Zapiekankę można przygotować wcześniej aby do podania zestaliła się.
Smacznego :)