Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pomidorowa i o wiele lżejsza.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Składniki
Trochę zabawy z tą zapiekanką ale smak jest potem wprost proporcjonalny do włożonego nakładu. Kupiłam warzywa , pomyłam je. Ziemniaki ugotowałam, obrałam i pokroiłam w grube plastry.
Bakłażany pocięłam wzdłuż na plastry , posoliłam je a po 15 minutach usunęłam z nich powstały sok. Usmażyłam je na oliwie.
Cukinię tylko pokroiłam i usmażyłam.
Na patelni zeszkliłam sporą cebulę i pokrojone w plasterki chili- 2 szt. Potem dodałam posiekany czosnek 3 ząbki. Miałam już wcześniej usmażone mięso mielone, więc dodałam je później. ale jeśli robimy od podstaw to powinno je się dodać teraz a potem pomidory. Ja dodałam obrane i pokrojone pomidory. Podsmażałam je aż wyjdzie gęsty smaczny sos. Pod koniec dodałam doprawione już mięso mielone.
Mięso robiłam do dwóch różnych dań, wiec je rozdzieliłam. Smażyłam je z laską cynamonu, a pod koniec dodałam kumin. Mięso dodałam do podsmażonych pomidorów, doprawiłam całość solą, a po wyłączeniu ognia dodałam kolendrę.
Ułożyłam w naczyniu do zapiekania warstwę bakłażanów, ziemniaków i polałam sosem, na to położyłam plaster sera.
Potem ułozyłam plastry ziemniaków i cukinii i znowu sos.
Na koniec dałam podsmażoną paprykę i ser żółty. A na ser ząbki czosnku i pomidory.
Całość zapiekałam godzinę w 180 stopniach pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę aby ser i pomidory ładnie się przypiekły.
Zapiekankę można przygotować wcześniej aby do podania zestaliła się.
Smacznego :)