Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania makaronowe to sprawdzony sposób na pyszny posiłek. Tym razem przepis na zapiekane muszle nadziewane kurczakiem i brokułami z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
Smażymy posiekaną czerwoną cebulę. Czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części.
Cebulę siekamy podsmażamy na złoty kolor.
Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią
aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
Przepis dnia
łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje i ładnie się prezentuje na st...
Odsłon: 20830
Idealne, jednogarnkowe, rozgrzewające danie, które zawsze dobrze smakuje. Dla...
Odsłon: 1011
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 3479
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 73
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 381
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 75
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 376
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 3479
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 73
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 381
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 75
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 376
Składniki
Sos pomidorowy: Smażymy posiekaną czerwoną cebulę. Czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części. Cebulę siekamy podsmażamy na złoty kolor. Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 98
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 963