Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15208
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 82
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15208
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 82
Składniki
Ugotować osolone ziemniaki, odcedzić, ubić, lekko przestudzić. Ubite ziemniaki ułożyć łyżką na 3/4 dna garnka, w powstałą wolną ćwiartkę wsypać do połowy mąkę ziemniaczaną i uzupełnić pszenną (wejdzie mniej niż po 1 szkl.), następnie wbić 1 jajko. Wyrabiać ciasto ubijakiem do ziemniaków lub ręką.
Podsmażyć cebulę, następnie dodać mięso i podsmażać. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Ciasto podzielić na części (ok. 10 porcji), każdą rozpłaszczyć na posypanym mąką blacie, nadziewać farszem, zlepiać brzegi i formułować wałek. Jajko rozkłócić na głębokim talerzu, obtaczać paluchy w nim, a następnie w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Smażyć powoli z 3-4 stron. Można podawać polane sosem z surówką.