Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane rolki z cukinii.

Nadziewane  rolki z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 2585

Bardzo smaczne i szybkie danie ze swiezych platów lasagne, nadziewanych miesem mielonym i owinietych cukinia, w serowym sosie z pomidorami i bazylia.

Składniki

  • 2 grube długie cukinie
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • starta skórka z cytryny
  • 100 g tartego parmezanu
  • 250 g świeżych płatów lasagne
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka bazylii
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyc, pokroic w podluzne plastry i posolic.
    Obrac cebule i pokroic w kostke, zmieszac z mielonym miesem i jajkiem. Doprawic sola, pieprzem, musztarda i papryka.
    Roztopic 1-2 lyzki masla w rondelku, dodac make i zrobic zasmazke, zalac bulionem warzywnym, dodac i mleko i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty caly czas mieszajac.
    Doprawic sola, pieprzem, skórka z cytryny i galka muszkatolowa, dodac 80 g parmezanu.
    Rozgrzac piekarnik do 200° C. Wysmarowac foremke do pieczenia maslem. Uformowac z miesa 5-6 podluznych rolek i owinac kazdy platem lasagne, a nastepnie plastrami cukinii.
    Wlozyc rolki do foremki, zalac sosem serowym, posypac reszta parmezanu i ulozyc na wierzchu lika kawalków masla.
    Piec na srodkowej szynie przez około 45 minut, ewentualnie przykryc pod koniec folia.
    Pomidory pokroic w drobna kostke, doprawic sola i pieprzem.

  2. Podawac posypane pomidorami i listkami bazyli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń