Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wybierają się Państwo do Grecji po raz pierwszy i obawiają się czy trafią ze smakiem w swój gust, to jest to chyba najbezpieczniejsze danie na ciepło, które oferuje większość lokalnych tawern. Danie znane również w Polsce, choć częściej w wersji z ryżem i mięsem mielonym, tutaj w przytłaczającej większości jest to wyśmienite danie wegetariańskie. A smak dojrzałych w słońcu pomidorów pozostaje na długo!
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 75
Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Odsłon: 22
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub n...
Odsłon: 2919
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 75
Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Odsłon: 22
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub n...
Odsłon: 2919
Składniki
Pomidory umyć, odciąć czubek (zachowując go), łyżką wydrążyć miąższ i przełożyć go do salaterki. Czynność tę wykonywać delikatnie by nie naruszyć ścianek pomidorów. Papryki obmyć, odciąć czubek, wyciąć nożem nasiona wraz z białym błonkami. Bkłażany umyć,przekroić na pól,wydrążyć łyżeczką środek posolić i odstawic na okoł20min żeby puściły goryczkę
Wydrążone pomidory i papryki lekko posolić. Czubki zachować. Zmiksować miąższ z pomidorów na gładką masę i połączyć i polączyć z pummaro lub sokiem ze świeżych pomidorów.
Cebulę zeszklić na oliwie,dodać mielone mięso lekko przesmażyć ,dodać suchy ryż,chwilę przemieszać ,dolać trochę wrzącej wody ,oraz rozpuszczoną kostkę wołową knorr.Poddusić to wszystko razem przez chwilę ,tak ,żeby ryż nie był miękki .Następnie doprawić i na końcu dodać natkę pietruszki
Następnie łyżką stołową nadziewamy pomidory i papryki do wysokości nieco powyżej 3/ Z cebuli wydrążyć środek i tak samonadziać .Tak samo nadziać ziemniaki i bakłażany
Przygotowane warzywa ulożyć w naczyniu do zapiekania.Ziemniakii wcześniej pokrojone jak na frytki ,poukładać między warzywa . Nakryć dciętymi czubkami. Polać sokiem pomidorowym , po wierzchu polać oliwą i niewielką ilością wody. Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. godzinę. Po tym czasie sprawdź czy ryż jest już miękki, jeśli nie, należy podlać wodą z oliwą. Odsłonić folię na ostatnie 5-10 minut zapiekania