Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na tegoroczne święta wykreowałam proste, ale niezwykle smaczne danie - faszerowanego fileta z piersi kurczaka. Dodatkami są: pieczone jabłka nadziewane puree ziemniaczanym z dodatkami pasującymi do reszty dania oraz czerwona kapusta na ciepło z jabłkiem, żurawiną i „świątecznymi” przyprawami. Przepis został już wypróbowany i smakował całej rodzinie.
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 139
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 170°C (góra/dól) lub 150°C (termoobieg). Filety osuszyci wyciac kieszonke po grubszej stronie kazdego fileta. Buleczke pokroic w kostke, szynke pokroic w paski, natke pietruszki i orzechy posiekac. Podgrzac mleko, wymieszac ze skladnikami nadzienia, doprawic sola i pieprzem. Napelnic nadzieniem filety i spiac wykałaczkami. Filety podsmazyc na oliwie na zloty kolor i ulozyc je na natluszczonej blasze do pieczenia. Skladniki na marynate wymieszac i posmarowac nia mieso.
Przygotowac puree zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odciac „wierzch jablek” a jablka wydrazyc. Z wydrazonego miazszu usunac nasiona a miazsz pokroic w drobna kostke. Szalotki obrac, pokroic w kostke i podsmazyc z miazszem na masle. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac z puree i dzemem pomaranczowym. Puree wlozyc do wydrazonych jablek, przykryc "pokrywka", ulozyc na blasze z kurczakiem i piec przez ok. 20-25 minut.
W międzyczasie podgrzac czerwona kapuste z przyprawami i ulubionymi dodatkami (ja dodaje jablko, zurawine lub galaretke z czerwonych porzeczek). Pokroic nadziewane filety z piersi kurczaka i podac z pieczonymi jablkami i czerwona kapusta.