Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewany kalafior

Nadziewany kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6786

Dodano:

Odsłon: 385

Troche inny sposób na kalafiora - w calosci, naszpikowany warzywami, szynka, polany beszamelem i zapiekanym serem. Niezwykłe danie, szybkie, proste i bardzo smaczne.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 3 plasterki sera
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g startego sera (np. mozzarella)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Nadziewany kalafior

Przygotowanie

  1. Ugotowac kalafiora w calosci.
    Pokroic cebule i papryke na czastki. Plastry sera zrolowac z szynka i przekroic rolki na pól.

  2. Rozlozyc lekko rózyczki kalafiora i naszpikowac go papryka, cebula i rolkami szynki z serem.

  3. Roztopic maslo w rondelku i dodac make ciagle mieszajac trzepaczka. Zasmazke polac mlekiem i doprawic sola, pieprzem i starta swieza galka muszkatolowa. Gotowac sos na wolnym ogniu az zgestnieje.
    Nadziewany kalafior polac sosem i posypac mozzarella. Piec w temp. 170° C przez 20 minut.

  4. Podawac na cieplo, dopóki ser jest elastyczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń