Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Niezależnie od tego, czy świętujesz, czy po prostu chcesz przygotować dla najbliższych pyszną przekąskę, możesz wypróbować przepis na najlepszą domową pizzę. Chrupiące ciasto, apetyczny sos i ciągnący ser to idealne połączenie.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2250
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2882
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2250
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2882
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto na pizzę. Mąkę wsyp do głębokiej miski, dodaj sól i zmieszaj ze sobą. Do osobnego naczynia wlej ciepłą (ale nie wrzącą) wodę, wsyp drożdże i dokładnie zamieszaj, aby powstał jednolity zaczyn. Przelej zaczyn do miski z mąką. Zmieszaj łyżką do połączenia w ciasto. Następnie wyłóż na blat kuchenny i wyrabiaj dłońmi przez ok. 10 minut. Podsypuj raz na czas małą porcją mąki, bo ciasto dość mocno się klei. Gdy ciasto będzie elastyczne, zroluj i podziel na 4 równe części. Uformuj w kule, przełóż je na blachę piekarnika (lekko oprószoną mąką) i przykryj je ściereczką kuchenną. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Na chwilę przed upływem tego czasu pokrój składniki. Mozzarellę i pieczarki pokrój na plastry, oliwki na plasterki lub połówki, szynkę na mniejsze kawałki. Odłóż na później.
Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Weź jedną kulę i uderz nią w blat kuchenny. Zacznij wyrabiać krótko, po chwili formując cienki placek - jak na pizzę. Nie musisz tworzyć brzegów pizzy - same urosną.
Na płaski placek nałóż nie tak dużą porcję sosu pomidorowego. Najlepiej robić to łyżką lub pędzelkiem kuchennym. Pamiętaj jednak, żeby zostawić ok. 1,5 cm margines na brzegach pizzy - one urosną w chrupiący rant. Połóż mozzarellę, szynkę, oliwki, pieczarki - nie przesadzaj z liczbą składników.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. 7 min. Najlepsza domowa pizza już gotowa. Powtórz z 3 pozostałymi kulami ciasta.