Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w tym wydaniu w wielu domach stanowi obowiązkową pozycję na świątecznym stole. Najlepsza ryba po grecku, to ta, która mogła nieco poleżakować w lodówce, aby wszystkie smaki farszu dobrze się połączyły. Z tego względu warto przygotować to danie z odpowiednim wyprzedzeniem. Zwykle wystarczy kilka godzin, jednak ideałem będzie, jeśli ryba przegryzie się przez noc.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Przygotuj ryby. Każdy filet umyj, osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich posól i popieprz. Obtocz w mące.
Na rozgrzanej patelni smaż rybę po kilka minut z każdej strony. Odłóż. Umyj, obierz i posiekaj drobno marchewki, seler i pietruszki. Możesz też zetrzeć warzywa na tarce ze średnimi oczkami, aby było szybciej.
Cebulę obierz i posiekaj drobno. To samo zrób z porem, białą i jasnozieloną częścią. Na patelni ponownie rozgrzej tłuszcz. Dodaj wszystkie warzywa i smaż przez kilka minut. Podlej wodą, posól, popieprz i dodaj cukier oraz liście laurowe. Całość duś przez około 15 minut.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Rybę przykryj powstałym sosem, a następnie odstaw całość do wystygnięcia. Kiedy warzywa i ryby będą chłodne, przełóż do lodówki w naczyniu pod przykryciem. Podawaj na drugi dzień.