Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi idealnie elastyczne i bardzo cieniutkie wypełnione dużą ilością truskawek
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 20664
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 136
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 307
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 403
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 20664
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 136
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 307
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 403
Składniki
Mąkę wsyp do miski (możesz ją przesiać) i dodaj sól W środku mąki zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, wymieszaj łyżką Dodaj olej i ponownie wymieszaj Jak całość nieco ostygnie zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolewając wody (uważaj żeby się nie poparzyć!) Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min aż stanie się gładkie i jednolite Uformuj z ciasta kulę i odstaw na bok przykrywając miseczką lub owijając folią spożywczą na ok. 20 min
W tym czasie umyte truskawki wyszypułkuj i pokrój na małe kawałki (ok. 0,5 cm) Ciasto po odpoczęciu podziel na pół, jedną połowę przykryj lub owiń folią Drugą połowę spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm) Zacznij gotować lekko osoloną wodę (ok. 2 l na 10 pierogów) Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub wykrawaczki Nadziewaj każdy krążek dużą ilością truskawek i dokładnie sklejaj brzegi Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się wodę Zamieszaj łyżką i przykryj aż woda zacznie się ponownie gotować Gotuj ok. 2 min a następnie wyciągaj pierogi łyżką cedzakową Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem