Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi idealnie elastyczne i bardzo cieniutkie wypełnione dużą ilością truskawek
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22334
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13751
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4312
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43261
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 527
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22334
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13751
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4312
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43261
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 527
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Składniki
Mąkę wsyp do miski (możesz ją przesiać) i dodaj sól W środku mąki zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, wymieszaj łyżką Dodaj olej i ponownie wymieszaj Jak całość nieco ostygnie zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolewając wody (uważaj żeby się nie poparzyć!) Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min aż stanie się gładkie i jednolite Uformuj z ciasta kulę i odstaw na bok przykrywając miseczką lub owijając folią spożywczą na ok. 20 min
W tym czasie umyte truskawki wyszypułkuj i pokrój na małe kawałki (ok. 0,5 cm) Ciasto po odpoczęciu podziel na pół, jedną połowę przykryj lub owiń folią Drugą połowę spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm) Zacznij gotować lekko osoloną wodę (ok. 2 l na 10 pierogów) Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub wykrawaczki Nadziewaj każdy krążek dużą ilością truskawek i dokładnie sklejaj brzegi Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się wodę Zamieszaj łyżką i przykryj aż woda zacznie się ponownie gotować Gotuj ok. 2 min a następnie wyciągaj pierogi łyżką cedzakową Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem