Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na placki cukiniowe? Jeśli lubisz te tradycyjne z ziemniaków, z pewnością polubisz też placki z cukinii, które są delikatne, aromatyczne i po prostu pyszne. Placki cukiniowe są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z pewnością przypadną do gustu nawet wybrednym smakoszom. Podawaj je z dipem jogurtowym, ketchupem lub piklami, choć sprawdzą się także jako dodatek do potraw mięsnych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19993
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 601
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244567
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19993
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 601
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244567
Składniki
Obierz cukinię ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczach, a następnie umieść na sicie, by nadmiar płynu wyciekł. Po 10 minutach możesz dodatkowo wycisnąć sok rękami. Przełóż cukinie do miski. Obierz cebulkę i drobno poszatkuj.
W oddzielnej misce ubij mikserem jajka, aby były puszyste. Dodaj mąkę i połącz z cukinią i cebulką. Dopraw solą i pieprzem oraz pokrojoną drobno natką pietruszki. Jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodaj odrobinę mąki. Jednak gdy konsystencja masy jest zbyt zwarta lub się rozpada, dodaj łyżkę śmietany i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju, po czym wykładaj łyżką porcje ciasta. Po kilku minutach odwracaj placki na drugą stronę, aby nabierały złotego koloru. Po usmażeniu przekładaj racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu się wchłonął. Podawaj placki cukiniowe jeszcze gorące w towarzystwie ulubionych sosów lub marynowanych warzyw.