Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy makaron domowy to jedynie cztery składniki, które można szybko i łatwo połączyć razem za pomocą robota kuchennego. Potem wystarczy jedynie rozwałkować, pokroić i tyle! Domowej roboty pasta zawsze będzie o wiele lepsza od kupnej w sklepie – idealnie
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 459
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 459
Składniki
Wszystkie składniki umieść w misce robota kuchennego wyposażonego w standardową końcówkę tnącą. Miksuj całość przez ok. 10 sekund lub do momentu osiągnięcia konsystencji kruszonki.
Jeśli nie masz robota kuchennego, mąkę wsyp do miski i zrób dołek, do którego wbij jajka. Dodaj sól i oliwę. Ubij całość widelcem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wyjmij ciasto z miski i uformuj je w kulę rękoma. Połóż ją na lekko oprószonej mąką desce do krojenia. Zagniataj przez 1-2 minuty aż stanie się gładkie i elastyczne. W przypadku zbyt suchej konsystencji dodaj dodatkową łyżeczkę wody. Jeśli jest zbyt luźne, dodaj mąkę.
Uformuj kulę i owiń ją szczelnie folią spożywczą. Pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkuj i potnij na pożądany kształt za pomocą ostrego noża lub maszynki do robienia makaronu.
Zagotuj duży garnek dobrze osolonej wody. Gotuj makaron przez 1-5 minut, aż będzie al dente. Odcedź i natychmiast podawaj.
Jeśli chcesz przygotować makaron na zapas, powieś go na suszarce lub połóż na blaszce od piekarnika na 0,5-2 godziny do przesuszenia. Następnie przenieś go do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni.