Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te znakomite naleśniki pochodzi z książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów” wydanej po raz pierwszy w 1860 roku. Możesz zaserwować je na słodko z owocami lub wykorzystać do przygotowania wytrawnych potraw.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37692
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3675
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 33
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37692
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3675
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 33
Składniki
Masło klarowane rozpuść w małym garnku i odstaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Do większej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wlej mleko, dodaj przestudzone masło klarowane i żółtka. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj białka i delikatnie wmieszaj za pomocą sylikonowej łopatki.
Gotową masę wylewaj partiami na patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.