Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na naleśniki wegetariańskie, bez mąki pszennej oraz jajek. Powstała na bazie nieco innej mieszanki. Wypróbuj!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28609
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28609
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Do miski wsyp wszystkie suche składniki, czyli mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i gryczaną. Dodaj mleko i wodę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. W przypadku pojawienia się grudek w cieście przecedź je przez sito. Pamiętaj, że musi być ono odpowiednie płynne, aby upiec idealnie cienkie naleśniki. Ciasto pozostaw na 15 minut. Jeśli uznasz, że jest jeszcze zbyt gęste, dodaj odrobinę wody i wymieszaj.
Przygotuj patelnię i bardzo mocno ją rozgrzej. Na nią wlej olej, a następnie chochelkę ciasta na naleśnika. Pamiętaj, że pierwszy naleśnik może dość ciężko się rozprowadzać, jednak z pewnością przy kolejnym pójdzie już dużo lepiej. Dla ułatwienia możesz przechylić patelnie, zataczając nią kółka, tak, aby wylane ciasto znalazło się na całej powierzchni patelni.
Po wylaniu ciasta poczekaj aż rogi naleśnika, będą się delikatnie podnosić. Wówczas użyj szpatułki i przewróć go na drugą stronę i odczekaj. Pilnuj, aby naleśnik się nie przypalił i nie przywarł do patelni.
Gotowe naleśniki odkładaj na przygotowany wcześniej talerzyk. Możesz serwować je same lub z nadzieniem wedle swoich upodobań. Przygotuj je na słono lub słodko, dekoruj i podawaj w odpowiedniej temperaturze.