Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na naleśniki wegetariańskie, bez mąki pszennej oraz jajek. Powstała na bazie nieco innej mieszanki. Wypróbuj!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7947
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 324
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3275
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 605
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7947
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 324
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3275
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 605
Składniki
Do miski wsyp wszystkie suche składniki, czyli mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i gryczaną. Dodaj mleko i wodę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. W przypadku pojawienia się grudek w cieście przecedź je przez sito. Pamiętaj, że musi być ono odpowiednie płynne, aby upiec idealnie cienkie naleśniki. Ciasto pozostaw na 15 minut. Jeśli uznasz, że jest jeszcze zbyt gęste, dodaj odrobinę wody i wymieszaj.
Przygotuj patelnię i bardzo mocno ją rozgrzej. Na nią wlej olej, a następnie chochelkę ciasta na naleśnika. Pamiętaj, że pierwszy naleśnik może dość ciężko się rozprowadzać, jednak z pewnością przy kolejnym pójdzie już dużo lepiej. Dla ułatwienia możesz przechylić patelnie, zataczając nią kółka, tak, aby wylane ciasto znalazło się na całej powierzchni patelni.
Po wylaniu ciasta poczekaj aż rogi naleśnika, będą się delikatnie podnosić. Wówczas użyj szpatułki i przewróć go na drugą stronę i odczekaj. Pilnuj, aby naleśnik się nie przypalił i nie przywarł do patelni.
Gotowe naleśniki odkładaj na przygotowany wcześniej talerzyk. Możesz serwować je same lub z nadzieniem wedle swoich upodobań. Przygotuj je na słono lub słodko, dekoruj i podawaj w odpowiedniej temperaturze.