Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

Przepis dnia 2015-02-07
Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25230

Dodano:

Odsłon: 3123

Propozycja na delikatne, puszyste oraz smaczne naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i gryczanej. Naleśniki wypełnia farsz szpinakowy z dodatkiem kukurydzy oraz koziego sera i jogurtu. Całe danie nie zawiera glutenu ani laktozy, a naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu.

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka (bez laktozy)
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta kurkumy
  • FARSZ:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 125 g naturalnego jogurtu koziego
  • 1,5 łyżki tartego koziego sera
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • czarny pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe.

    Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę.

    Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia.

    Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".

  2. Następnie przystępujemy do przygotowania farszu.

    Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.

  3. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cukier brzozowy oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez około 5 minut.

    Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

  4. Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor, już bez dodatku tłuszczu*.

    * Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.

  5. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je wedle upodobań.

    Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.

  6. Gotowe naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 02 lutego 2015 Bardzo fajny pomysł na naleśniki - na pewno wypróbuje! ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 02 lutego 2015 Bardzo ciekawa propozycja na naleśniki,musi być smaczne,pozdrawiam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 02 lutego 2015 Naleśniki wyglądają przepysznie i w dodatku są zdrowe :-). Pozdrawiam Cię Kasiu bardzo serdecznie i wracam do ,,końcówki" pakowania - w przyszłym tygodniu wyjeżdżamy do Polski :-). Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń