Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-02-2015
Propozycja na delikatne, puszyste oraz smaczne naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i gryczanej. Naleśniki wypełnia farsz szpinakowy z dodatkiem kukurydzy oraz koziego sera i jogurtu. Całe danie nie zawiera glutenu ani laktozy, a naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę. Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia. Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".
Następnie przystępujemy do przygotowania farszu. Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.
Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cukier brzozowy oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez około 5 minut. Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor, już bez dodatku tłuszczu*. * Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je wedle upodobań. Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.
Gotowe naleśniki podajemy z sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)