Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1533

Dodano:

Odsłon: 18831

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Składniki

  • mleko 2 % 1 szklanka
  • woda gazowana 1 i 1/3 szkalnki
  • mąka tortowa 350 g
  • jajka 2
  • Olej rzepakowy 15 ml
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać składniki płynne i jajka, całość zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15-20 minut, ponownie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być na tyle odpowiednia, aby swobodnie rozprowadzić je. W razie potrzeby dolać odrobinę gazowanej wody.

  2. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń