Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki cytrynowe mają cytrusowy smak i aromat. Świetnie nadają się na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Z poniższego przepisu uzyskasz około 12 naleśników.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Składniki
Umyj dokładnie cytryny. Otrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok. Powinno być go około 100 ml.
Połącz w wysokim naczyniu mleko i dwa jajka. Wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
Dodaj do mleka mąkę, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Wymieszaj tak, by nie było grudek.
Wlej do ciasta sok z cytryny. Dodaj skórkę cytrynową (odłóż trochę do dekoracji naleśników). Ponownie wymieszaj ciasto i odstaw na 15 minut.
Wymieszaj raz jeszcze ciasto i ocen jego konsystencję – powinno swobodnie spływać z łyżki, ale pozostawiać cienką warstwę na jej grzbiecie. Wyreguluj gęstość ciasta, dolewając trochę mleka lub dosypując mąkę.
Roztop na patelni naleśnikowej (na średnim ogniu) niewielką ilość masła klarowanego. Wylej na patelnię porcję ciasta – tak, by powstał dość cienki naleśnik. Smaż go przez około minutę, po czym przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze pół minuty. Wysmaż w ten sposób całe ciasto, w miarę potrzeby dodając na patelnię trochę masła.
Utrzyj żółtka z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Połącz ze zmielonym twarogiem (możesz użyć dobrej jakości twarogu sernikowego). Jeśli chcesz, dosłodź twaróg do smaku.
Podawaj gorące naleśniki cytrynowe z twarogiem. Udekoruj skórką otartą z cytryny.