Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to warzywo, które możemy zaserwować do wytrawnego dania, ale świetnie sprawdza się również na słodko. Te proste i wyjątkowo smaczne naleśniki, z dodatkiem dyni z pewnością wpiszą się na stałe do waszego kulinarnego repertuaru. Sprawdzą się zarówno jako danie główne, przekąska, jak i deser.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Składniki
Przygotuj puree z dyni. Obierz ją dokładnie, podziel na średniej wielkości kawałki, a następnie upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ułóż na blaszce i zostaw na 30 minut, aby dynia zmiękła.
Ostudź dynię, a następnie zmiksuj blenderem. Jeśli jest zbyt wodnista, odcedź ją w taki sposób, aby nie było za dużo wody. Z jednej średniej wielkości dyni powinno powstać pół szklanki puree. Resztę możesz przechować w lodówce przez około 4-5 dni.
W jednej misce umieść przesianą mąkę, cukier brązowy, gałkę muszkatołową, cynamon, proszek do pieczenia, a także odrobinę soli i pieprzu. W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkami i olejem. Dodaj puree z dyni i zmiksuj krótko.
Produkty sypkie dodaj do masy z dynią. Mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. Konsystencja powinna być taka jak tradycyjnych naleśników, czyli przypominająca śmietankę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko lub wodę. Jeśli jest za rzadkie, dodaj mąki. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Wypełnij masą całą powierzchnię dna, najlepiej z pomocą łyżki. Smaż z jednej i z drugiej strony po 2-3 minuty aż się zarumienią.