Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto naleśnikowe na krokiety różni się trochę od ciasta na naleśniki z serem czy dżemem. Musi być na tyle elastyczne, by w trakcie zawijania krokietów nie pękało, dlatego najczęściej dodajemy do niego wodę gazowaną. Jest jeszcze jeden sposób, który zapewni nam naleśniki idealne do zawijania krokietów. Użyjemy zamiast wody gazowanej wrzątku, efekt będzie ten sam, a może nawet lepszy.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 276
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1128
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 276
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1128
Składniki
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem. Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim. Będą trzymały ciepło i staną się bardziej elastyczne.
Nasze naleśniki smażyłyśmy na patelni o średnicy 20 cm. Wyszło nam z tej porcji ciasta 25 naleśników.