Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na słono to proste w przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny. Farsz z indyka jest bogatym źródłem białka, a dodatek suszonych pomidorów dodaje przyjemnej kwaskowatości. Całość rozpływa się w ustach!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35736
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1217
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6041
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35736
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1217
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6041
        
        
                Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mleko z jajkami. Dodawaj stopniowo mąkę i sól, mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec wmieszaj olej. Całość powinna mieć gładką konsystencję. Odstaw ciasto na 20 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wylewaj po jednej chochelce ciasta i rozprowadzaj ją po całej patelni, formując naleśniki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.
Przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem do zeszklenia. Dołóż mięso mielone i kontynuuj smażenie do utraty jego surowej barwy. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Dodaj bardzo drobno posiekane pomidory i ponownie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę farszu. Zwiń je w trójkąty. Na płaskim talerzu roztrzep jajka, a na patelni rozgrzej kolejne 3 łyżki oleju. Trójkąty z naleśników obtaczaj w jajku i smaż na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Naleśniki na słono podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki.