Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na słono to proste w przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny. Farsz z indyka jest bogatym źródłem białka, a dodatek suszonych pomidorów dodaje przyjemnej kwaskowatości. Całość rozpływa się w ustach!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19855
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 494
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242949
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19855
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 494
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242949
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mleko z jajkami. Dodawaj stopniowo mąkę i sól, mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec wmieszaj olej. Całość powinna mieć gładką konsystencję. Odstaw ciasto na 20 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wylewaj po jednej chochelce ciasta i rozprowadzaj ją po całej patelni, formując naleśniki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.
Przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem do zeszklenia. Dołóż mięso mielone i kontynuuj smażenie do utraty jego surowej barwy. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Dodaj bardzo drobno posiekane pomidory i ponownie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę farszu. Zwiń je w trójkąty. Na płaskim talerzu roztrzep jajka, a na patelni rozgrzej kolejne 3 łyżki oleju. Trójkąty z naleśników obtaczaj w jajku i smaż na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Naleśniki na słono podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki.