Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na słono to proste w przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny. Farsz z indyka jest bogatym źródłem białka, a dodatek suszonych pomidorów dodaje przyjemnej kwaskowatości. Całość rozpływa się w ustach!
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 443
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1539
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6414
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 443
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1539
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6414
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mleko z jajkami. Dodawaj stopniowo mąkę i sól, mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec wmieszaj olej. Całość powinna mieć gładką konsystencję. Odstaw ciasto na 20 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wylewaj po jednej chochelce ciasta i rozprowadzaj ją po całej patelni, formując naleśniki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.
Przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem do zeszklenia. Dołóż mięso mielone i kontynuuj smażenie do utraty jego surowej barwy. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Dodaj bardzo drobno posiekane pomidory i ponownie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę farszu. Zwiń je w trójkąty. Na płaskim talerzu roztrzep jajka, a na patelni rozgrzej kolejne 3 łyżki oleju. Trójkąty z naleśników obtaczaj w jajku i smaż na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Naleśniki na słono podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki.