Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki po grecku to wyjątkowo smaczny, wytrawny wariant uwielbianego przez wszystkich dania.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182080
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182080
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
Połącz składniki na sos czosnkowy (czosnek przeciśnięty przez praskę). Wstaw go do lodówki na czas przygotowania naleśników.
Połącz w misce wszystkie składniki na naleśniki i zmiksuj na jednolite ciasto. Rozgrzej na patelni naleśnikowej niewielką ilość masła klarowanego. Wylej niepełną łyżkę wazową ciasta i rozprowadź je równomiernie na patelni. Smaż naleśnik przez około minutę po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dołóż na patelnię czosnek, marchewkę i cukinię. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z patelni.
Ponownie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i wysmaż na nim mięso. W trakcie smażenia dopraw je przyprawą grecką, solą i pieprzem.
Połącz mięso z warzywami. Dodaj ketchup i jogurt wymieszaj wszystkie składniki farszu.
Pokrusz drobno fetę i rozsyp ją na naleśnikach. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu. Zwiń naleśniki tak, jak zwija się krokiety. Obsmaż na natłuszczonej patelni – 2-3 minuty po każdej ze stron.
Podawaj naleśniki po grecku z sosem czosnkowym.