Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki po grecku to wyjątkowo smaczny, wytrawny wariant uwielbianego przez wszystkich dania.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 233
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 29
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 42
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16953
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 233
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 29
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 42
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16953
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Składniki
Połącz składniki na sos czosnkowy (czosnek przeciśnięty przez praskę). Wstaw go do lodówki na czas przygotowania naleśników.
Połącz w misce wszystkie składniki na naleśniki i zmiksuj na jednolite ciasto. Rozgrzej na patelni naleśnikowej niewielką ilość masła klarowanego. Wylej niepełną łyżkę wazową ciasta i rozprowadź je równomiernie na patelni. Smaż naleśnik przez około minutę po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dołóż na patelnię czosnek, marchewkę i cukinię. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z patelni.
Ponownie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i wysmaż na nim mięso. W trakcie smażenia dopraw je przyprawą grecką, solą i pieprzem.
Połącz mięso z warzywami. Dodaj ketchup i jogurt wymieszaj wszystkie składniki farszu.
Pokrusz drobno fetę i rozsyp ją na naleśnikach. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu. Zwiń naleśniki tak, jak zwija się krokiety. Obsmaż na natłuszczonej patelni – 2-3 minuty po każdej ze stron.
Podawaj naleśniki po grecku z sosem czosnkowym.