Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowita wersja wytrawnych naleśników. Naleśniki zapiekane po meksykańsku czyli z farszem z mięsa mielonego, z dodatkiem, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Potrawa jest zapieczona z sosem pomidorowym i serem.
O :) Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej
Odsłon: 21211
Zamiast kurczaka można użyć pierś z indyka lub tofu.
Odsłon: 1787
Cukinia po meksykańsku to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego letniego i jak...
Odsłon: 31902
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 155
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 155
Składniki
Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować w misce na gładką masę. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Najpierw zeszklić na oleju lub smalcu cebulę, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawami.Dodać posiekany czosnek, pomidory z puszki, oraz koncentrat. Mięso dusić na niedużym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę (fasolę uprzednio przelać wrzątkiem. Zostawić po 1 jednej łyżce do posypania zapiekanki. Mięso smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym zestawić z palnika. Na każdy placek naleśnikowy nakładać porcję farszu i zawijać w rulon. Naleśniki meksykańskie przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Przygotować sos pomidorowy. Sos pomidorowy: w rondelku smażyć minutę drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. W razie gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru. Gotować jeszcze 3 minuty. Naleśniki meksykańskie polać sosem pomidorowym, następnie posypać startym żółtym serem. Można posypać łyżką kukurydzy i fasolki oraz dać pokrojony na plasterki kawałek posiekanej papryczki chili. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez około 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z kapustą i grzybami
Dania główne
Mini gołąbki z recyklingu
Dania główne
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Dania główne
Żeberka w keczupie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pyszny obiad że smakiem kapusty I grzybów zachwyci każdego, a okraszone skwar...
Odsłon: 16
Mini gołąbki z recyklingu
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 192