Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Naleśniki pszenno-amarantusowe"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 50
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3593
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 50
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3593
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Składniki
Mleko kokosowe, przesianą mąkę pszenną, mąkę z amarantusa, jajka, sól, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy (lub cukier z prawdziwą wanilią) miksujemy na jednolite ciasto bez grudek, o konsystencji dość gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Patelnię natłuszczamy tylko raz, na początku, i dość mocno rozgrzewamy. Partiami wylewamy na nią ciasto, za każdym razem mieszając, ponieważ mąka opada na dno.
Naleśniki amarantusowe można podawać zarówno na słodko, na przykład z konfiturami, prażonymi jabłkami, twarogiem z bakaliami, bitą śmietaną i owocami itp., jak i na ostro.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 4,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 128 kcal Białko 5,1 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia