Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki słowackie z duszoną kapustą"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Kapustę oczyść, wytnij głąb. Pokrój ją w ćwiartki, a następnie drobno poszatkuj. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
W rondlu rozpuść masło, dodaj miód – mieszaj, aż się połączą. Dodaj dobrze odciśniętą kapustę, wymieszaj. Dopraw pieprzem i kminkiem, duś do miękkości. Pod koniec dopraw solą i sokiem z cytryny.
Jajko i żółtko rozmieszaj w wodzie i mleku. Wsyp mąkę, rozmieszaj na gładkie, rzadkie ciasto. Na posmarowanej olejem gorącej patelni smaż cienkie, złociste naleśniki. Na naleśniki nakładaj duszoną kapustę, zwijaj w rulony.
Jeśli twoja rodzina nie przepada za kminkiem, możesz go zastąpić niezbyt drobno posiekanym koperkiem. Na główkę kapusty najlepiej przeznaczyć dwa pęczki lub jeden duży.Źródło: Kobieta i życie