Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki wytrawne wegetariańskie z pieczarkami, kukurydzą i żółtym serem

Naleśniki wytrawne wegetariańskie z pieczarkami, kukurydzą i żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2313

Dodano:

Odsłon: 5273

Polecam moją wersję naleśników na słono, wytrawnych, są pyszne i bardzo lubię je przyrządzać właśnie zimą porą.

Składniki

  • 2 szklanki mleka (ciasto)
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (ciasto)
  • pół łyżeczki soli (ciasto)
  • pół łyżeczki cukru (ciasto)
  • kapka oliwy (ciasto)
  • 300 g pieczarek (farsz)
  • mała puszka kukurydzy (farsz)
  • kawałek żółtego sera do starcia (farsz)
  • oliwa (farsz)
  • sól, pieprz, oregano
  • oraz masło i ketchup
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki wytrawne wegetariańskie z pieczarkami, kukurydzą i żółtym serem

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte pieczarki kroimy na pół a następnie w plasterki.

    Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy pieczarki, mieszamy, smażymy na średnim ogniu. Solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano. Smażymy jeszcze kilka minut, następnie usmażone odkładamy na bok. Gdy wystygną, to przekładamy je do miseczki.

    Do miski wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy dwa jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, kapkę oliwy i wszystko mieszamy mieszadłem. Mikser nie jest potrzebny.

    Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Gdy już ciasto będzie gotowe, odkładamy je na bok, by odpoczęło, na jakieś 15-20 minut.

    Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, rozsmarowujemy papierem i dobrze nagrzewamy. Następnie wylewamy porcję ciasta, niezbyt grubo, szpatułką przekładamy na drugą stronę - tak smażę pierwszy naleśnik. Następne smażę już na suchej patelni i z jednej strony - usmażone przekładamy na talerz.

    Następnie nakładamy farsz na tę stronę usmażoną - trochę pieczarek, trochę kukurydzy, trochę sera, posypujemy oregano i składamy w trójkąty.

    Na patelni roztapiamy trochę masła.

    Następnie naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ketchupem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 28 stycznia 2019 Bardzo podoba nam się ten sposób przygotowania. Świetny przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń