Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam moją wersję naleśników na słono, wytrawnych, są pyszne i bardzo lubię je przyrządzać właśnie zimą porą.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 87
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 540
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1405
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 87
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 540
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1405
Składniki
Obrane i umyte pieczarki kroimy na pół a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy pieczarki, mieszamy, smażymy na średnim ogniu. Solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano. Smażymy jeszcze kilka minut, następnie usmażone odkładamy na bok. Gdy wystygną, to przekładamy je do miseczki. Do miski wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy dwa jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, kapkę oliwy i wszystko mieszamy mieszadłem. Mikser nie jest potrzebny. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Gdy już ciasto będzie gotowe, odkładamy je na bok, by odpoczęło, na jakieś 15-20 minut. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, rozsmarowujemy papierem i dobrze nagrzewamy. Następnie wylewamy porcję ciasta, niezbyt grubo, szpatułką przekładamy na drugą stronę - tak smażę pierwszy naleśnik. Następne smażę już na suchej patelni i z jednej strony - usmażone przekładamy na talerz. Następnie nakładamy farsz na tę stronę usmażoną - trochę pieczarek, trochę kukurydzy, trochę sera, posypujemy oregano i składamy w trójkąty. Na patelni roztapiamy trochę masła. Następnie naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ketchupem. Smacznego :-)