Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu przygotowałam pyszne naleśniki z cukinią. Naleśniki jak to naleśniki – były całkiem zwyczajne, przygotowane z jajek, mleka, mąki oraz odrobiny tłuszczu i soli. Ale ten farsz jaki pyszny! Ty możesz usmażyć swoje własne najulubieńsze naleśniki – biszkoptowe, wegańskie, bezglutenowe czy dowolne inne. Jedynie nie powinny być ze słodkiego ciasta, lecz raczej takie podstawowe, uniwersalne. Po usmażeniu naleśników zawiniesz w nie farsz, na który dziś podaję przepis. I mam nadzieję, że się zachwycisz, tak samo jak ja. Naleśniki z cukinią jadła też moja mama podczas pobytu u nas na wakacjach i bardzo jej smakowały. Naprawdę warto ich spróbować!
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92025
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1345
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 93
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4418
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 145
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92025
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1345
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 93
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4418
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 145
Składniki
Cukinie umyj, osusz, odkrój końcówki, zetrzyj do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do miski z cukinią.
Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę lub półplasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj startą cukinię, marchewkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż warzywa około 6-7 minut cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem, chili i słodką papryką w proszku.
Do warzyw dodaj na koniec starty ser. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu roztopienia sera.
Patelnię zdejmij z ognia i lekko przestudź farsz.
Na brzegu każdego naleśnika połóż 2 łyżki farszu i zawijaj jak krokiety, w sposób pokazany na zdjęciach.
W taki sam sposób zawiń pozostałe naleśniki. Ponownie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż zawinięte naleśniki, układając najpierw miejscem łączenia do dołu. Po obsmażeniu przełóż naleśniki na drugą stronę i również smaż do lekkiego zrumienienia.
Przyznaję, że te naleśniki zaskoczyły mnie swoim smakiem. Pozytywnie zaskoczyły
Ostatniego zjadłam po całkowitym wystygnięciu i też mi smakował. Mam więc kolejny wartościowy pomysł na spożytkowanie cukinii, mniam.
Ty też spróbuj, smacznego!