Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu przygotowałam pyszne naleśniki z cukinią. Naleśniki jak to naleśniki – były całkiem zwyczajne, przygotowane z jajek, mleka, mąki oraz odrobiny tłuszczu i soli. Ale ten farsz jaki pyszny! Ty możesz usmażyć swoje własne najulubieńsze naleśniki – biszkoptowe, wegańskie, bezglutenowe czy dowolne inne. Jedynie nie powinny być ze słodkiego ciasta, lecz raczej takie podstawowe, uniwersalne. Po usmażeniu naleśników zawiniesz w nie farsz, na który dziś podaję przepis. I mam nadzieję, że się zachwycisz, tak samo jak ja. Naleśniki z cukinią jadła też moja mama podczas pobytu u nas na wakacjach i bardzo jej smakowały. Naprawdę warto ich spróbować!
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 479
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 653
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 804
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 703
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 479
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 653
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 804
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 703
Składniki
Cukinie umyj, osusz, odkrój końcówki, zetrzyj do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do miski z cukinią.
Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę lub półplasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj startą cukinię, marchewkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż warzywa około 6-7 minut cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem, chili i słodką papryką w proszku.
Do warzyw dodaj na koniec starty ser. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu roztopienia sera.
Patelnię zdejmij z ognia i lekko przestudź farsz.
Na brzegu każdego naleśnika połóż 2 łyżki farszu i zawijaj jak krokiety, w sposób pokazany na zdjęciach.
W taki sam sposób zawiń pozostałe naleśniki. Ponownie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż zawinięte naleśniki, układając najpierw miejscem łączenia do dołu. Po obsmażeniu przełóż naleśniki na drugą stronę i również smaż do lekkiego zrumienienia.
Przyznaję, że te naleśniki zaskoczyły mnie swoim smakiem. Pozytywnie zaskoczyły
Ostatniego zjadłam po całkowitym wystygnięciu i też mi smakował. Mam więc kolejny wartościowy pomysł na spożytkowanie cukinii, mniam.
Ty też spróbuj, smacznego!