Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z cukinią

Naleśniki z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 453 Ocena: 6034

Dodano:

Odsłon: 9057

Jakiś czas temu przygotowałam pyszne naleśniki z cukinią. Naleśniki jak to naleśniki – były całkiem zwyczajne, przygotowane z jajek, mleka, mąki oraz odrobiny tłuszczu i soli. Ale ten farsz jaki pyszny! Ty możesz usmażyć swoje własne najulubieńsze naleśniki – biszkoptowe, wegańskie, bezglutenowe czy dowolne inne. Jedynie nie powinny być ze słodkiego ciasta, lecz raczej takie podstawowe, uniwersalne. Po usmażeniu naleśników zawiniesz w nie farsz, na który dziś podaję przepis. I mam nadzieję, że się zachwycisz, tak samo jak ja. Naleśniki z cukinią jadła też moja mama podczas pobytu u nas na wakacjach i bardzo jej smakowały. Naprawdę warto ich spróbować!

Składniki

  • naleśniki usmażone według Twojego ulubionego przepisu (ok. 12 szt.)
  • spora cebula
  • 3 młode cukinie (w sumie około 1 kg)
  • opcjonalnie – 3 marchewki (dodają ładnego koloru)
  • 200 g tartego żółtego sera (użyłam resztek mozzarelli i tylżyckiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili świeże (drobno pokrojone) lub suszone, słodka papryka w proszku
  • łyżka masła klarowanego do podduszenia cukinii
  • tłuszcz do obsmażenia nafaszerowanych naleśników
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z cukinią

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, osusz, odkrój końcówki, zetrzyj do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

  2. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do miski z cukinią.

  3. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę lub półplasterki.

  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj.

  5. Następnie dodaj startą cukinię, marchewkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  6. Smaż warzywa około 6-7 minut cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem, chili i słodką papryką w proszku.

  7. Do warzyw dodaj na koniec starty ser. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu roztopienia sera.

  8. Patelnię zdejmij z ognia i lekko przestudź farsz.

  9. Na brzegu każdego naleśnika połóż 2 łyżki farszu i zawijaj jak krokiety, w sposób pokazany na zdjęciach.

  10. W taki sam sposób zawiń pozostałe naleśniki. Ponownie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż zawinięte naleśniki, układając najpierw miejscem łączenia do dołu. Po obsmażeniu przełóż naleśniki na drugą stronę i również smaż do lekkiego zrumienienia.

  11. Przyznaję, że te naleśniki zaskoczyły mnie swoim smakiem. Pozytywnie zaskoczyły

  12. Ostatniego zjadłam po całkowitym wystygnięciu i też mi smakował. Mam więc kolejny wartościowy pomysł na spożytkowanie cukinii, mniam.

  13. Ty też spróbuj, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń