Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 239
Dodano: 25.09.2018
Odsłon: 3392
5-6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Naleśniki, ich przygotowanie nie jest do końca łatwe, ale też nie aż tak trudne. Proszę nie zrażać się po pierwszym nieudanym naleśniku, pierwszy przeważnie nie wychodzi. czas przygotowania łącznie ze smażeniem naleśników to około 60 minut.
Najpierw przygotujmy ciasto. W wyższym naczyniu łączymy mleko, wodę i jajka. Dodajemy sól, oliwę lub olej oraz mąkę. Wszystko mieszamy. Ja to zawsze miksuję blenderem. Szybko i skutecznie. Gdy zauważymy, że ciasto jest zbyt gęste, dolewamy wody (ciasto powinno mieć gęstość naturalnej śmietany). Odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.
Międzyczasie możemy przygotować farsz. Ugotowane na twardo jajka obieramy i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajko i koperek. Dajemy także śmietanę, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, a gdy będzie taka potrzeba doprawiamy (smak farszu powinien być lekko pikantny).
Z ciasta (gdy lekko zgęstniało, dodać trochę wody) smażymy cienkie naleśniki, każdy smarujemy pastą jajeczną, składamy w chusteczkę czyli trójkąt :). Tuż przed podaniem obsmażamy na maśle z obu stron. Podajemy z dodatkiem sałaty zielonej polane śmietaną lub jogurtem. Śmietanę proponuję dodatkowo posypać pieprzem i papryką, a także odrobiną koperku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 26 września 2018Zgłoś do usunięcia
Takie naleśniki to mojego męża. Nie lubi na słodko, to smażę mu jajka do środka naleśników.:)3 Kto głosował? | Odpowiedz