Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to proste mączne danie smażone na patelni, idealne na szybki obiad w ciągu tygodnia. Prawdopodobnie zaczęto je już podawać w starożytności. Można je podawać posypane cukrem, cukrem pudrem lub polane sosem. Często podawane są z nadzieniem serowym, z powidłami lub z dżemem, ale także z nadzieniem mięsnym i warzywnym. Moje dzisiaj będą podane jeszcze inaczej bo z nadzieniem z jajka, a raczej z pasty jajecznej, jest to przepis kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska autorstwa Ewy Aszkiewicz, którą bardzo polecam. Znajdziecie tam doskonałe przepisy.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10333
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10333
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Składniki
Naleśniki, ich przygotowanie nie jest do końca łatwe, ale też nie aż tak trudne. Proszę nie zrażać się po pierwszym nieudanym naleśniku, pierwszy przeważnie nie wychodzi. czas przygotowania łącznie ze smażeniem naleśników to około 60 minut. Najpierw przygotujmy ciasto. W wyższym naczyniu łączymy mleko, wodę i jajka. Dodajemy sól, oliwę lub olej oraz mąkę. Wszystko mieszamy. Ja to zawsze miksuję blenderem. Szybko i skutecznie. Gdy zauważymy, że ciasto jest zbyt gęste, dolewamy wody (ciasto powinno mieć gęstość naturalnej śmietany). Odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Międzyczasie możemy przygotować farsz. Ugotowane na twardo jajka obieramy i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajko i koperek. Dajemy także śmietanę, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, a gdy będzie taka potrzeba doprawiamy (smak farszu powinien być lekko pikantny). Z ciasta (gdy lekko zgęstniało, dodać trochę wody) smażymy cienkie naleśniki, każdy smarujemy pastą jajeczną, składamy w chusteczkę czyli trójkąt :). Tuż przed podaniem obsmażamy na maśle z obu stron. Podajemy z dodatkiem sałaty zielonej polane śmietaną lub jogurtem. Śmietanę proponuję dodatkowo posypać pieprzem i papryką, a także odrobiną koperku.