Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwielbianych potraw? Jak żyć bez naleśników? Nie martw się! W tym przepisie prezentujemy, jak przygotować miękkie i cienkie naleśniki z mąki owsianej, które możesz przygotować z dowolnym nadzieniem. Takie naleśniki zrobią furorę podczas śniadania, przesmarowane dżemem, kremem czekoladowym lub kremowym serkiem. To także dobra propozycja na deser, gdy nie masz czasu na upieczenie ciasta. Przygotowane w wersji na słono – z mięsem mielonym lub szpinakiem – będą świetną propozycją na kolację lub danie obiadowe.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2437
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2437
Składniki
Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem i solą za pomocą miksera lub trzepaczki. Następnie wlej mleko i ponownie wymieszaj. Partiami dosypuj mąkę owsianą i w razie potrzeby dodaj proszek do pieczenia – uzyskasz wtedy bardziej puszyste naleśniki. Wymieszane, gładkie i lejące ciasto na naleśniki odstaw na 10-15 minut.
Na patelnię wlej łyżkę oleju lub masła klarowanego i mocno rozgrzej. Wylewaj chochelką porcje ciasta, rozprowadzaj po patelni tworząc cienki naleśniki i smaż je z obydwu stron na złoty kolor. W razie potrzeby dodaj więcej tłuszczu na patelnię. Usmażone naleśniki przekładaj na talerz i przykryj pokrywką lub drugim talerzem, aby utrzymać ciepło. Naleśniki z mąki owsianej smaruj ulubionym farszem, zwijaj w rulon lub składaj w kopertę i serwuj, gdy są jeszcze ciepłe.